Conviure amb la incontinència urinària

La incontinència urinària és un problema freqüent, que té un gran impacte sobre la qualitat de vida i l’autoestima de les persones que la pateixen. Afecta més dones que no pas homes i la seva prevalença augmenta amb l’edat.

Quan arriben les vacances, els canvis de rutina i els desplaçaments fora de casa poden suposar un problema i generar angoixa a les persones amb incontinència. Si patiu incontinència, us indiquem a continuació algunes pautes senzilles que us poden ajudar a minimitzar els inconvenients de la incontinència perquè gaudiu de les vostres vacances plenament.

 • Organitza i pensa bé l’equipatge que t’emportaràs. Inclou els teus medicaments i emporta’t més absorbents dels que creus que necessitaràs. Inclou també roba interior i exterior de sobres, per anar més tranquil·la. A més, és aconsellable portar una bossa hermètica on ficar la roba interior mullada per evitar olors.
 • Si utilitzes sonda, has d’incloure a l’equipatge tantes sondes i bosses col·lectores com calcules que necessitaràs, en funció de les vegades que vulguis buidar la bossa habitualment, i afegeix algunes extres per si de cas.
 • Porta sempre un recanvi de roba a la bossa per si no pots evitar alguna fuita.
 • Si estaràs en una destinació fixa, localitza farmàcies a la zona per si necessites més absorbents o més medicació.
 • Si viatges en tren o en avió, intenta seure al costat del passadís per poder aixecar-te tantes vegades com necessitis sense molestar la persona que seu al teu costat.
 • Aprofita sempre les parades per anar al servei. D’aquesta manera, podràs buidar la bufeta amb freqüència i disminuirà el risc de fuites i el teu estrès.
 • Usa roba còmoda i solta i de teixits lleugers per evitar les irritacions causades pel contacte continuat de la pell amb teixits humits. Si utilitzes sonda, és aconsellable portar roba i calçat fàcils de treure perquè la manipulació sigui més fàcil.
 • Cuida la pell. Ho has de fer sempre, però a l’estiu és especialment important perquè amb la calor es produeixen més irritacions.
 • Opta per menjars lleugers i equilibrats, i evita els menjars picants.
 • Beu prou per mantenir una bona hidratació, però sigues prudent amb la quantitat. Beu preferentment aigua, i evita begudes amb cafeïna (cafè, refrescos de cola, begudes energètiques i tes), sucs de fruites àcides (taronja i tomàquet), begudes alcohòliques, begudes carbonatades (refrescos o aigua mineral) i begudes amb edulcorants artificials.
 • Aprofita el teu temps lliure per fer exercici físic moderat (caminar, nedar…) i controla el pes. El sedentarisme i el sobrepès afavoreixen la incontinència.

Consulta a la teva farmàcia, on et poden aconsellar els productes més adequats per a tu.

 

Fonts: Recomendaciones básicas para disfrutar del verano con continencia https://blog.wellspect.es/recomendaciones-para-disfrutar-del-verano-con-continencia; Cómo viajar con incontinencia urinaria. https://www.consejosdetufarmaceutico.com/bienestar/mayores/como-viajar-con-incontinencia-urinaria/;  Urology Health Foundation. https://www.urologyhealth.org/healthy-living/urologyhealth-extra/magazine-archives/fall-2021/ask-the-experts-if-i-have-incontinence-should-i-drink-less-water-to-stop-leaking