Protegir-se dels mosquits

Com cada any quan arriba el bon temps, tornen les escapades a la costa, els pícnics, les llargues converses a les terrasses i les relaxants tardes de piscina. Però junt amb tot això, tornen també els mosquits.

Encara que les picades dels mosquits no són, en general, perilloses, sí poden arribar a ser molt molestes. Només piquen les femelles, que necessiten les proteïnes de la sang per posar els ous. Després de perforar la pell de l’individu i succionar la sang, els mosquits injecten un verí comú, que actua com a anticoagulant i que causa la inflamació característica de la seva picada.

El més habitual és que les picades es manifestin de forma immediata. La reacció sol consistir en un enrogiment més o menys gran que apareix als pocs minuts, que s’acompanya de dolor i inflor, i que acostuma a durar un o dos dies, encara que en alguns casos pot durar més temps.

Els mosquits ens localitzen per l’olor corporal que desprenem quan suem i pel diòxid de carboni que emetem quan respirem.

La majoria dels mosquits són animals nocturns o crepusculars, el que vol dir que el perill que ens piquin és principalment a la nit, al capvespre o a la matinada. També, si passegem per zones ombrívoles i de molta vegetació, ens poden picar, encara que sigui de dia.

Igualment, és important evitar la presència de recipients amb aigua estancada, ja que els mosquits necessiten aigua per reproduir-se, sobre tot el mosquit tigre.

Què puc fer perquè no em piquin?

Encara que són enemics difícils, hi ha algunes mesures que podem adoptar per repel·lir-los:

  • En excursions a l’aire lliure, hem de vestir-nos amb roba adequada, com samarretes de màniga llarga i pantaló llarg.
  • És imprescindible mantenir la higiene, procurant dutxar-nos per les nits just abans d’anar a dormir, encara que això només els mantindrà allunyats unes hores, fins que tornem a transpirar.
  • No utilitzar colònies que desprenguin olors dolços ni sabons amb perfums o aerosols per al cabell, ja que atrauen els mosquits.
  • Deixar el llum apagat si tenim la finestra oberta, ja que els mosquits acudeixen a la llum.
  • Emprar mosquiteres per al llit o col·locar-les en portes i finestres i, per millorar-ne la protecció, poden impregnar-se amb permetrina o deltametrina.
  • Algunes plantes actuen com a repel·lents naturals: la sàlvia, l’eucaliptus, el comí, la farigola i la canyella.
  • Existeixen repel·lents artificials per espantar els mosquits. Es presenten amb una gran varietat de formes, com a locions, cremes o esprais. S’ha d’optar per un producte que compti entre els seus principis actius amb la dietiltoluamida (DEET), considerada el repel·lent més eficaç per l’Organització Mundial de la Salut.

Recordi que el seu farmacèutic podrà ajudar-lo a triar el repel·lent de mosquits que més s’ajusti a les seves necessitats.

 

Font: http://www.muyinteresante.es/salud; http://www.botanical-online.com/animales/picaduras_mosquitos.htm; http://www.cedimcat.info/html/ca/dir2450/doc26969.html